În ansamblu, acordul politic obţinut de Consiliul European include limite de captură, cunoscute şi sub denumirea de „capturi totale admisibile” (TAC), pentru peste 200 de stocuri comerciale de peşte.
Pentru Marea Neagră, Consiliul a convenit sa reînnoiască TAC pentru 2024 în cazul calcanului şi să menţină o perioadă de interdicţie pentru pescuitul de calcan de la 15 aprilie la 15 iunie. În plus, miniştrii au convenit să reporteze cota de calcan a UE neutilizată din 2022.
„Am ajuns la un acord politic care va contribui la menţinerea stocurilor de peşte la niveluri durabile, protejând în acelaşi timp mijloacele de subzistenţă ale flotelor de pescuit europene”, a declarat ministrul spaniol al agriculturii, pescuitului şi alimentaţiei, Luis Planas Puchades.
Acordul politic se bazează pe propuneri elaborate de Comisia Europeană şi ia în considerare cele mai bune avize ştiinţifice disponibile, respectând, totodată, obiectivele politicii comune în domeniul pescuitului (PCP) şi planurile multianuale ale UE pentru diferite bazine maritime.
Regulamentele vor fi finalizate de experţii jurişti-lingvişti ai Consiliului, după care vor fi adoptate formal de Consiliu şi se vor publica în Jurnalul Oficial. Dispoziţiile se vor aplica de la 1 ianuarie 2024.
Stabilirea TAC şi a cotelor este un exerciţiu de gestionare anual, fiind realizat de Consiliul Agricultură şi Pescuit în luna decembrie. Miniştrii stabilesc limite de captură pentru stocurile comerciale de peşte pentru anul următor, împreună cu cotele naţionale pentru fiecare specie. Anul acesta, pentru prima dată, pentru unele stocuri, acestea sunt stabilite pentru doi sau chiar trei ani.
str. Ioan Ursu, 71A
Constanța, România